Som alla vet vid det här laget blir bullar otroligt mycket mer saftiga om degen får jäsa en längre tid, så vi kör på det! Men vi har inte hela dagen, så vi skippar att kalljäsa de i kylskåp och använder oss i stället utav kall degvätska och jäser som vanligt i rumstemperatur!
Vi använder oss också utav en halv jästkub! Räcker gott och väl! Spara den andra halvan tills nästa sats eller varför inte dubbla receptet på en gång?
Då kör vi!
Antal: ca. 25-30 bullar (knutar)
Ingredienser:
25g jäst för söta degar500g barista havredryck (3% fett)
130g strösocker
1g saffran (2 paket saffran oftast)
900g Vetemjöl
1 tsk salt
150 g margarin (rumstempererat)
Fyllning:
100g rumstempererat margarin
80g strösocker
2 msk kardemumma
1 msk vaniljsocker
Lite salt
Pensling:
Smält margarin
Pärlsocker eller strösocker blandat med kardemumma
Efter gräddning:
Sockerlag - lika delar vatten som socker
100 ml vatten
85g strösocker
Gör så här:

1. Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av havredrycken. Blanda i resterande vätska.
2. Mortla saffran med lite utav sockret och rör i degvätskan.
3. Rör i resten av sockret tillsammans med salt och rör till sist ner mjölet. Knåda ihop till en deg.
4. Arbeta till sist in margarinet i maskin i ca. 15 min eller längre för hand tills den inte fastar i botten, blivit glansig och spänstig.
5. Låt degen jäsa ävertäckt i ca 1.5h.
6. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen under tiden. Lättast med elvisp.
7. Efter jäsning. kavla ut degen till en rektangel, bre på fyllningen på ena långsidan och vänd sedan över den obredda sidan över den med fyllning.
8. Skär med hjälp av en pizzaskärare eller kniv degen i strimlor. Forma till knutar och lägg direkt på plåt eller i bullformar.
9. Låt bullarna jäsa ytterligare i ca. 35-40 min på plåten övertäckt. Sätt också ugnen på 250°C.
10. Efter jäsning, pensla bullarna med smält margarin och toppa med valfritt socker.
11. Grädda mitt i ugnen i ca. 7-8 min tills bra med färg och pensla direkt med sockerlag väl ute ur ugnen.
Klart!
Låt svalna ett tag innan du täcker för med bakduk för att svalna helt!

Låt svalna helt innan infrysning!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar