Knäck
Antal: ca. 50 st
Ingredienser:
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap (inte vit)
2 dl vispgrädde (Oatly iMat Visp, 23% fett)
1 msk margarin
En liten nypa salt
1/2 - 1 dl grovhackad sötmandel
Gör såhär:
1. Blanda alla ingredienser förutom mandeln i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp.
2. Koka på medelhög värme till ca. 130°C.
3. Dra bort från värmen och
rör i mandeln. Fyll knäckformarna och låt svalna/stelna i rumstemperatur.
Klart!
Förvaring:
Knäck håller i upp till 3 månader på ett torrt ställe i en lufttät burk. Går även bra att frysa!
Tips!
- När man ska fylla knäckformarna kan det vara lite klurigt och det finns knep men jag har alltid använt mig av en lång sked. Ta upp lite smet på skeden och skrapar undersidan mot kastrullkanten innan man fyller så slipper man spill.
- Om knäck smeten börjar tjockna och det börjar bli svårt att fylla formarna, värm på lite snabbt på hög värme och rör som tills den blir lite mer lös.
- Om man inte har en termometer så kan man göra "kulprovet" = Ha ett glas med kallt vatten och droppa i lite av knäcksmeten när du tror att den är klar och rulla till en fast kula.
- Toppa knäcken med den hackade mandeln elelr valfri topping i stället för att blanda i direkt!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar