Antal: 42 st (50g bullar)
Ingredienser:
25g jäst för söta degar600 g Havredryck Deluxe (Oatly)
260 g Strösocker
1,5 - 2g saffran
1080g Vetemjöl
1,5 tsk salt
200 g mjölkfritt margarin (rumstempererat)
Innan gräddning:
Ca. 80g russin (blötlagda i glögg eller julmust i minst 1h)
Havregrädde och/eller smällt margarin
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke och rör ut den med varm havredryck som är ca. 30°C.
2. Mortla saffran och 60g av sockret. Häll i bunken med jäst och vätska och rör om.
3. Tillsätt ungefär hälften av mjölet lite i taget och blanda i resterande 200 g av sockret lite i taget.
4. Tillsätt resten av mjölet lite i taget tills allt går ihop till en deg och tillsätt sist saltet och klicka i margarinet.
5. Arbeta degen i maskin i ca. 15 min eller längre för hand tills den inte fastar i botten, blivit glansig och spänstig.
6. Låt degen jäsa i ca 1h - 1,5h övertäckt och forma sedan till lussebullar 50g/bulle. Låt bullarna jäsa ytterligare 30-40 min på plåten övertäckt. Sätt också ugnen på 225°C.
7. Tryck i russin i bullarna, pensla med havregrädde och grädda mitt i ugnen i ca. 8-9 min tills dem fått lite färg.
8. Låt svalna en stund på plåten och för sedan över på galler och låt svalna helt övertäckt med en handduk.
Klart!
Tips: Var lätt på handen när du formar för att undvika att förstöra glutentrådarna.
Se alltid till att bullarna får svalna helt övertäckt med handduk
Låt svalna helt innan infrysning
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar