Knäckfudge
![]() |
Hade slut på knäckformar. Använd helst knäckformar så att dem inte fastnar. |
Det här är inte knäck utan "knäckfudge" som jag vill kalla det.
Snälla mot tänderna, specielt för dem med tandställning eller känsliga tänder.
Tid: ca. 20 min (kokning) & ca. 15 min (fylla formarna)
Antal: ca. 70 st
Ingredienser:
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap (inte vit)
2 dl vispgrädde (använde Oatly iMat)
1 krm salt
1 msk mjölkfritt margarin
1 dl grovhackad sötmandel
(Använd knäckformar)
(Använd knäckformar)
Gör såhär:
1. Blanda alla ingredienser förutom mandeln i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp under omrörning.
2. Koka sedan på medelvärme till ca. 130°C. Rör om då och då.
3. Dra bort från värmen och rör i mandeln. Fortsätt att röra om tills smeten tjocknat lite och blivit ljusare. Fyll knäckformarna med hjälp av två skedar. Låt sedan svalna/stelna i rumstemperatur.
(Om knäck smeten börjar tjockna och det börjar bli svårt att fylla formarna, värm på lite snabbt på hög värme och rör som tills den blir lite mer lös. Inte för mycket bara. Smeten ska vara ganska tjock när man fyller formarna.)
Klart! Försvinnande gott! ;)
Förvaring:
Knäck håller i upp till 3 månader på ett torrt ställe i en tätslutande burk eller något luft tätt.
Går även bra att frysa!
Går även bra att frysa!
Tips!
När man ska fylla knäckformarna kan det vara lite klurigt och det finns knep men jag har alltid använt mig av två långa skedar. Ta upp lite på ena skeden och skrapar undersidan mot kastrullkanten innan man fyller så slipper man spill. Sedan tar man bara och skrapar av smeten med den andra ner i formen.
De var jättegoda!
SvaraRaderaFår jag skriva in receptet på min blogg och länka hit? All cred till dig of course!
Kram
Pandan
Som sagt igen yes yes!♡ och vad bra att de var goda!
Radera